Panourile solare sunt o investiție de viitor, pe care nu ai cum să o ratezi. Datorită avantajelor și scopurilor sale, ele rămân de actualitate inclusiv în 2023. Chiar dacă investiția inițială este destul de mare, nu vei regreta pe parcursul anilor că ai luat această decizie.
Care sunt avantajele panourilor solare?
În anul curent, panourile solare au aceleași avantaje, devenind din ce în ce mai populare și eficiente odată cu avansurile tehnologice. Iată câteva dintre acestea:
- Zero emisii
Spre deosebire de alte surse, energia solară, nu generează nici un fel de emisie poluantă. Odată instalată pe casa ta, poți să-ți iei adio de la emisiile de gaze cu efecte de seră.
- Economie de energie
Inițial, panourile solare sunt destul de costisitoare, însă, într-un termen mediu și îndelungat îți vei scoate investiția și ai șansa de a deveni prosumator.
Pe termen lung, economiile sunt deja foarte mari. Factura la energie va fi mai ieftină, panourile devenind o soluție pentru oricine își dorește să economisească.
- Silențioase
Energia solară nu generează nici un tip de zgomot, în comparație cu generatoarele convenționale de electricitate. Pentru extra confort, alege panourile solare.
- Disponibilitatea
Panourile solare pot fi folosite oriunde în lume, deoarece soarele este o sursă inepuizabilă pe întreaga planetă. Specialiștii sunt de părere că va emite căldură pentru cel puțin 5 miliarde de ani de acum încolo.
Care sunt dezavantajele panourilor solare?
Înainte de a investi în orice fel de sistem, este bine să fii pregătit și înștiințat în legătură cu toate aspectele. Panourile solare au și ele dezavantajele lor.
În ansamblu, utilizarea energiei solare este pozitivă, însă, are aspectele sale negative. Oportunitățile fluctuează în funcție de locație.
Unul dintre cele mai mari și descurajatoare dezavantaje este că trebuie să faci o investiție mare la început. Panourile solare nu sunt ieftine, dar spre fericirea noastră, poți obține fonduri.
Investiția inițială poate ajunge la câteva sute de euro pe metru pătrat de panou.
- Puterea limitată
Panourile solare au o putere limitată, motiv pentru care nu te poți baza doar pe acest tip de energie. Este recomandat să ai o variantă suplimentară în caz de urgență.
- Dependența de zona de climat
Din nefericire, unele zone nu sunt suficient de favorabile pentru panourile solare, deoarece soarele nu este la fel de puternic pe toată durata zilei. Mai mult decât atât, în țările precum România, unde există 4 anotimpuri, randamentul panourilor pe timp de iarnă va fi foarte slab.
Care sunt tipurile de panouri solare?
Există mai multe tipuri de panouri solare, clasificate în funcție de dimensiuni și puterea pe care o au. Însă, cele mai utilizate tipuri sunt:
- panourile fotovoltaice – formate din celule de siliciu ce colectează energia solară pentru a o transforma în energie electrică; sunt cele mai frecvente tipuri de panouri folosite, fiind la rândul lor sub două forme: policristaline sau monocristaline;
- panouri termice – sunt folosite pentru generarea de căldură sau de abur; scopul lor este de a genera energie, însă nu sunt folosite pentru scopuri zilnice.
Viitorul arată bine cu surse regenerabile de energie. Panourile solare sunt o variantă sustenabilă care te ajută să ai grijă de mediul înconjurător.
Orizonturile pe termen mediu în Europa sunt promițătoare. S-a stabilit ca până în anul 2030, consumul de energie să fie 35% din surse regenerabile, precum este soarele.
Panourile solare sunt o soluție pentru cine își dorește energie verde și sustenabilitate. Luptă pentru un viitor mai verde cu ajutorul acestor sisteme, care transformă energia soarelui în curent electric, pentru ca tu și familia ta să aveți parte de tot confortul.
Dolinex este distribuitor de echipamente și accesorii pentru instalații termice, sanitare și sisteme de ventilare-climatizare, cu peste 31 de ani de experiență. Înființată în 1991, Dolinex, cu sediul principal în Piatră Neamț este una dintre cele mai importante firme având că domeniu de activitate comercializarea, proiectarea, montarea și execuția lucrărilor de instalații pentru construcții civile și industriale. Cu peste 60 de furnizori atât din România cât și din străinătate, compania noastră și-a consolidat un loc fruntaș în domeniul instalațiilor termice și sanitare.
Sursă imagine: pexels.com